11. 4. 2024

Vše o třídění odpadu, které přírodě skutečně uleví

Vše o třídění odpadu, které přírodě skutečně uleví
Za každým z nás zůstává v průměru 560 kg komunálního odpadu za rok. Obrovská hromada všeho možného, co končí na skládce nebo ve spalovně. I když se o třídění odpadů mluví spoustu let, k půltunové kupě netříděného odpadu Češi zvládají v průměru vytřídit jen 45 kg papíru, 35 kg plastu a 20 kg skla. A tento poměr se musí změnit, jestli se mají věci zlepšit. Změna přitom vůbec nemusí bolet, stačí jen myslet na pár maličkostí.

Nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Když nevznikne, nemůže totiž skončit na skládce ani projít spalovnou. Neprodukovat odpad je přitom docela zábava – stačí si představit, co všechno lze v každodenním fungování upravit, aby odpadu bylo méně a přitom to nijak neovlivnilo naši spokojenost nebo kvalitu života. Snaha o ekologii nemusí vůbec znamenat naprostý asketismus a život ze zbytků. Někdy stačí jen dělat chytrá rozhodnutí.

Jak to vypadá v běžném koši

Když se podíváme do odpadkového koše průměrného Čecha, najdeme v něm za rok půl tuny odpadu. Z té půl tuny bude:
 

● 85 % komunální odpad

● 7 % papír

● 5 % plast

● 3 % sklo


Drtivá většina odpadu je směsný komunální odpad, který nelze dál vytřídit a bez užitku končí na skládkách, ve spalovnách či dokonce na černých skládkách v přírodě. Jen sedminu odpadu tvoří ten tříděný, který prochází třídící linkou a poté je různými způsoby znovu zpracováván.
 

Jakou formu má druhý život vytříděného odpadu?

● Ze starého papíru se vyrábí třeba lepenka, sešity, kancelářský nebo toaletní papír.
● Plastové sáčky se využívají ve výrobě pytlů na odpad.
● Tvrdé plasty se melou a vyrábí se z nich například izolační desky.
● Z PET lahví se taví vlákna sloužící jako náplň zimních bund nebo spacáků.
● Nápojové kartony jsou vstupní surovinou ve výrobě stavebních desek.
● Recyklované sklo se vrací do výroby lahví na minerálky a pivo.
● Odpad, který už nemůže být dále recyklován, slouží jako palivo pro výrobu energie.


Každý z těchto příkladů je důvodem věnovat třídění patřičnou pozornost. V Česku se přes 50 % vytříděných surovin daří znovu využívat (v Brně i 90 % vytříděného papíru!), takže smysl podle nás má jakékoliv úsilí věnované tomu, aby odpad končil ve správné popelnici.


A neobstojí už ani argument „na druhé straně světa na to kašlou, takže já můžu taky“. Technologie jde stále dopředu a u nás je například nyní možné třídit už jednou recyklovaný papír (typicky lepenka a ruličky od toaletního papíru). To je jen jeden z příkladů novinek, kvůli kterým nelze různé země porovnávat.


Věděli jste, že kelímky od nápojů, účtenky z obchodů nebo mastné a jinak znečištěné papíry nepatří do tříděného odpadu? Jejich třídění nikomu nepomáhá, naopak přidělává práci zaměstnancům dotřiďovací linky.

Správnou popelnicí to začíná

Na 72 % Čechů třídí odpad, což nás řadí k evropské špičce, ale zároveň u nás kolem recyklace stále koluje řada mýtů. K nejrozšířenějším patří argument, že se roztříděný odpad stejně „někde“ sesype na jednu hromadu a skončí na skládce. To ale není pravda, zpracování tříděného odpadu má přísná pravidla.
 

Takže jednou provždy: tříděný odpad se nesesype. Existují jen dvě vzácné výjimečné situace:
 

1) Popeláři kontejner s vytříděným papírem vysypali do směsného odpadu!

Ano, to se může stát. Důvodem je ale vždy to, že do papíru někdo vysypal například koš z kuchyně a vytříděnou surovinu zcela znehodnotil olejem nebo zbytky jídla. Proto je důležité třídit správně, jinak je veškeré odsouzeno k nezdaru.
 

2) Někde říkali, že se to všechno stejně třídí znovu.

To je jen část pravdy. Do budoucna se mluví o tom, že se na hlavní druhy tříděného odpadu bude využívat jeden „multikomoditní“ kontejner. Žlutá, modrá a zelená popelnice se stanou historií jen ve městech, ve kterých bude dotřiďovací linka. Ta je v současnosti jen v Brně a dvě se staví v Ostravě a Praze. Ale i tak bude důležité dělit komunální odpad od toho tříděného.

Snimek-obrazovky-2024-04-11-142840.png
Zdroj: EKO-KOM


Jestli tápete, jaký obal patří do kterého kontejneru a značky v trojúhelnících jsou pro vás egyptské hieroglyfy, nejjednodušší pomocí je mobilní aplikace. Eko-kom nabízí mobilní aplikaci Kam třídit, která vám poradí se vším, co se týká odpadů:
 

● Nabízí abecední online průvodce správným tříděním odpadu.

● Informuje o místech veřejně přístupných kontejnerů na třídění odpadů.

● Ukazuje polohu sběrných dvorů v mapě.

● Umožňuje vyhledávání konkrétní lokality včetně filtrování druhů odpadů.
 

Alternativou je pak aplikace Kam s ním, se kterou přišli autoři projektu Ukliďme Česko. Zaměřuje se nejen na třídění odpadu, ale i na předcházení jeho vzniku. Poradí, kde můžete legálně odevzdat běžný odpad z domácnosti, ale třeba i prošlé léky, vysloužilé elektro nebo baterie.

STÁHNĚTE SI

KAM TŘÍDIT (EKO-KOM)
                              Andorid QR                                                                                 Apple QR

 





KAM S NÍM (UKLIĎME ČESKO)

Začít je nejlepší hned

Může se to zdát jako dřina, ale třídění odpadu je zvyk jako každý jiný. Stačí začít a uvidíte, že dál už to půjde samo. Abychom vám start maximálně ulehčili, tady je pár tipů.

● Nehledej daleko
K nejbližšímu kontejneru na tříděný odpad to každý z nás má pouhých 65 kroků. Tak blízko to nemáme ani do večerky, kam chodíme hřešit určitě častěji. Stačí si zjistit, kde je nejbližší místo s kontejnery na tříděný odpad. A pokud se vymakáte průměru, protože bydlíte třeba na vesnici, na obci si můžete zjistit možnost pořízení vlastních barevných popelnic.


● Kdo je připraven, není překvapen
Prvním krokem k úspěšnému návyku třídění je vytvoření systému organizace odpadu v domácnosti. Není to žádná věda, stačí najít místo, kde odpad nebude překážet. Potom už jen najít 3 až 4 nádoby na směsný odpad plast, papír a sklo. A pokud je to možné, tak ještě jednu menší na bioodpad, která může být přímo na kuchyňské lince.
Speciální recyklační koše s oddělenými přihrádkami a barevně odlišenými víky, třídící taška či pytel od obce, nebo igelitová a papírová taška, ve které vám kurýr přivezl nákup. Poslední možnost je zároveň elegantní ukázkou recyklace, ale jaký způsob zvolíte je jen na vás a vašich preferencích.

● Předcházej vzniku odpadu
Nejlepší odpad je ten, který nevznikne. Některé věci není nutné vyhazovat do koše, lze je nabídnout v různých bazarech za odvoz (oblečení, staré nádobí, krabice…) nebo na speciálních cirkulárních tržištích (nábytek, stavebniny, …). Některý odpad lze eliminovat vhodným nákupním rozhodnutím (bezobalová drogerie, velká ekonomická balení, využití znovupoužitelných sáčků místo jednorázových mikrotenových, nákup u zelináře, řezníka, …). A potom samozřejmě nakupování jen toho, co skutečně spotřebujete (až třetina potravin se totiž zkazí dřív, než je stihneme zkonzumovat).

● Využívej novinek
Svět tříděného odpadu se dynamicky vyvíjí. Co platilo roky, se může ze dne na den změnit. Dnes umíme recyklovat plata od vajíček i ruličky od toaletního papíru, lepenku, máme kontejnery na oleje, kovy, baterie (ty lze vracet i ve většině obchodů), oblečení (do kontejneru patří čisté a složené v igelitové tašce) a u funkčních věcí, pro které nemáte využití vy, může najít využití někdo jiný. Pro tento účel jsou ideální například ReUse centra. Většina obcí a měst se snaží řešit i přeplněné popelnice, které můžete jednoduše nahlásit skrze webovou stránku či mobilní aplikaci, aby kontejnery nebyly zbytečně obložené odpadky.

● Nevyhazuj – daruj
Stěhování nebo velký úklid domácnosti je ideální příležitost k protřídění věcí, které už ve svém životě nepotřebujeme. Co teď ale s tím? Své klienty se snažíme inspirovat k tomu, aby při stěhování a třídění dali jejich věcem druhou šanci. Existuje mnoho organizací, kam je možné vytříděné věci odvést nebo i poslat a podpořit tak nejen samotnou organizaci, ale i lidi, kteří si tyto věci rádi ještě odnesou domů a využijí. Inspirujte se a stáhněte si náš letáček Kam darovat.

Kráčíme k zelenější budoucnosti

Planetu Zemi ve VITOMu nadevše milujeme a respektujeme. V našich kancelářích proto pečlivě třídíme odpady a snažíme se, aby naše podnikání zbytečně nezatěžovalo přírodní prostředí ve všech představitelných směrech. Kromě vědomého využívání přírodních a bezobalových variant chceme do roku 2030 vybudovat na 1000 udržitelných bytů ve wellbeing stylu. Stanou se inspirací k drobným změnám, které můžeme každý ve svém životě udělat. Když se totiž všechny tyto zdánlivé kapky v moři slijí, začne proudit naděje na zelenější budoucnost celého lidstva.

Mockrát vám děkujeme, že se zajímáte o způsoby, jak žít šetrněji k přírodě. Už jen tím, že o třídění odpadu přemýšlíte, nás motivujete, abychom ve VITOM realitním ekosystému této oblasti věnovali stále větší pozornost.

V rámci našich služeb najde každý měsíc spoustu jednotlivců a rodin nové bydlení. Stěhování s sebou obnáší i vyřazování nemála věcí, které do nového domova už nepoputují. Mnoho z nich by si ještě zasloužilo další šanci k životu a proto jsme (nejen) pro naše klienty připravili letáček, kterému interně říkáme Kam s tím?  

Pokud byste i vy měli zájem nevyhazovat přebytečné věci do popelnice a namísto toho udělat radost ještě i dalším lidem, dáváme jej k dispozici ke stažení.  

Najdete zde spoustu odkazů na místa, kde je možné různé věci darovat a ještě podpořit dobrou věc, například podpořit ekologický projekt.