Organizace kuchyně, půl zdraví. Tipy, jak nastolit pořádek
Krásná a zorganizovaná kuchyně je snem každého z nás. Je to místo, kde se schází celá rodina, připravují se chutná jídla a vytváří se vzpomínky. Proto je důležité, aby byla kuchyně nejen funkční, ale také příjemná a inspirativní.
Wellbeing v kuchyni
Vytvořit prostor, který podporuje zdraví, pohodu a radost z vaření. Tak by šel shrnout hlavní cíl snahy o wellbeing. Jde o to, aby se v kuchyni každý cítil dobře a mohl se soustředit na přípravu jídla bez zbytečného stresu a přehrabování, zároveň se ale v kuchyni i jídelně cítil dobře.
Jak na organizaci kuchyně?
-
Stanovte si cíl
Představte si, jak by měla vaše ideální kuchyně vypadat a fungovat. Co vám v současném uspořádání vadí? Ptá se vás zbytek rodiny, kde co najde? Dosáhnou děti na nádobí, které potřebují? Co dalšího byste chtěli změnit?
-
Vytvořte plán
Naplánujte změny, změřte si prostory a sestavte si hrubý seznam věcí a zásob, které v kuchyni máte. Poté si také stanovte strop investic. Obecně doporučujeme, pokud je to možné, na ukládání potravin volit šuplíky, kde je menší pravděpodobnost, že zapomenete, že danou věc vůbec máte. Pokud takový prostor v kuchyni nemáte, u většiny kuchyní se dá policový systém snadno vyměnit za výsuvné police, které jsou po mnoha stránkách velmi praktickým řešením.
-
Pořiďte organizéry
Investujte do kvalitních a estetických organizérů, které vám pomohou udržet pořádek a přehlednost. Využít můžete boxy, organizéry, košíky, dózy. Otevřený šuplík či stříňka s popsanými nádobkami vypadá mnohem estetičtěji, než přes sebe přeházené sáčky těstovin. Navíc tak i ostatním členům rodiny zpříjemníte hledání a ukládání věcí zpět na místo. Má to však i další benefit a to ten, že se vám někde vzadu nezkazí něco, o čem jste si už dávno mysleli, že nemáte.
-
Udělejte si čas
Na reorganizaci kuchyně si vyhraďte dostatek času. Nespěchejte a postupujte krok za krokem, protože geniální plány, které zůstanou jen na papíře, jsou pouze k vzteku. Pamatujte, že nemusíte mít vše zorganizované hned. Rozvrhněte si kuchyň na části a vytvořte si plán na několik dní již na začátku. Zamezíte tak tomu, že budete z organizace nepříjemně frustrovaní únavou a nekončícím počtem věcí, které je třeba někde uložit. Ze zkušenosti víme, že v kuchyni je toho často víc, než si myslíme a vezme nám to tak mnohem víc času, než jsme odhadovali.
-
Všechno ven
Vyndejte všechny věci z kuchyňských skříněk a šuplíků a roztřiďte je do logických kategorií. Například příbory, vaření, pečení, koření, těstoviny, mouky, jídelní sety, dětské jídlo, pečivo, ovoce atd. Nepotřebné a prošlé věci nebo stejné exempláře ve více variantách vyhoďte nebo darujte. Většinou stačí opravdu jeden otvírák na konzervy a jedna naběračka na těstoviny.
-
Ukládejte s rozmyslem
Teď přichází moment vše uklidit na své nové místo. Věci, které používáte často, mějte po ruce. Méně používané věci uložte dál a výš. Vše ukládejte také podle toho, jak je společně používáte. Například kořenky a náčiní na vaření mějte blízko sporáku, mohou obývat i stejný šuplík. Kuchyňskou desku nechejte co nejvíce volnou, jak to jen jde. Čím více ji zaskládáte různými držáčky, spotřebiči a vším, co se vám nevejde do skříněk, tím více budete mít neustále pocit, že máte neuklizeno.
Tipy pro organizaci kuchyně
Hitem posledních let bylo vytváření přechodných boxů – krabice věcí, u kterých si nejste jisti, jestli je budete v budoucnu potřebovat. Cílem bylo ověření, že daná věc je zbytečná, pokud ji v následujících 3–6 měsících nevyužijete. Tyto boxy ale Komínky nedoporučují, naopak je podle jejich zkušeností mnohem lepší se okamžitě zbavit nepotřebných věcí. A ty potřebné, leč delší dobu ztracené, umístit na praktické místo, kde budou po ruce, nikoliv do odkládací krabice, která se často sama stává dalším smetištěm.
Pár dalších rad, které v kuchyni možná oceníte:
-
Prostor na maximum
Využívejte vertikální prostor pomocí polic a závěsných systémů.
-
Investujte do kvality
Skleněné nebo kovové dózy vám vydrží roky a pomohou udržet potraviny čerstvé a přehledně uspořádané. Stejně tak ale můžete použít i kvalitní plastové, zejména ty průhledné vám pomohou mít přehled v tom, jaké potraviny je třeba doplnit.
-
Minimum elektrospotřebičů
Ponechte si jen ty spotřebiče, které skutečně používáte. Ideální ty univerzální, nikoliv jednoúčelové vychytávky.
-
Místo pro práci
Pracovní plocha by měla být uklizená a připravená k vaření, proto se snažte vyvarovat jejímu zastavění.
-
Pravidelně uklízejte
Po reorganizaci zařaďte do měsíčního plánu úklidu pravidelnou údržbu uspořádání kuchyně. Rychlá kontrola zajistí, že pořádek v kuchyni udržíte bez většího úsilí.
Komínky.cz: Váš partner pro organizaci kuchyně
Pokud si s organizací kuchyně nevíte rady, obraťte se na tým organizačních guru z projektu Komínky. Mají hluboké know-how, rukávy plné praktických tipů a pomohou vám nejen teoretickým vedením, ale pokud budete chtít, přiloží i ruku k dílu v rámci osobní reorganizace nebo u stěhování.
Organizace kuchyně je investice, která se vám mnohonásobně vrátí. Získáte nejen krásný a funkční prostor, ale také více času a energie na to, co máte rádi. Více o holkách z Komínků si můžete přečíst zde.
Pro klienty VITOM realitního ekosystému máme speciální slevu 10 % na e-shopu kominky.cz. Stačí v košíku zadat kód VITOM10.
Kontaktujte Niku, zakladatelku projektu Komínky, a začněte s proměnou ještě dnes.
Nicol Dunčko
Zakladatelka projektu Komínky
nika@kominky.cz
+420 737 300 613
+421 948 770 271
www.kominky.cz