12. 6. 2024

Jak na interiér snů? Nepodceňte výběr dekorací

Jak na interiér snů? Nepodceňte výběr dekorací
Dekorace tvoří domov a hrají v něm větší roli, než si myslíme. Ale přemýšleli jste už někdy nad tím, jaké role to přesně jsou? Vedle toho, že dekorace interiér dotváří, by vás mělo zajímat i to, jakou mají osobní hodnotu nebo jakou stopu za sebou zanechávají v životním prostředí. V případě, že plánujete nové bydlení a pomalu vyrážíte na povinnou výpravu do IKEA, zastavte. Zvažte, zda se po dekoracích nepodívat ještě někde jinde. Máte před sebou ideální moment, kdy být zase o trochu blíž přírodě.

Smysl dekorací v interiéru

U každého doplňku záleží na jeho využitelnosti, na umístění, ale i na tom, jakou má pro nás osobní hodnotu. Důležitý je dobrý pocit pokaždé, kdy se na ně podíváme. Doplňků do domácnosti je samozřejmě mnoho druhů, tak jsme se rozhodli je pro představu učebnicově shrnout do tří kategorií:
  • Funkční
V interiéru často nevýrazné, ale často nejpotřebnější. Jde o ty praktické věci, které doma prostě potřebujeme, a možná nás o jejich stylizaci ani nenapadne přemýšlet. Mixér, světla, židle stoly.
  • Příležitostné
Ty mají upozorňovat na to, že zrovna slavíme nějakou část roku – tedy vánoční, velikonoční či jiné sezónní doplňky. Nejsou v interiéru na stálo, naopak, někdo je musí po skončení oslav uklidit. Nemáte za oknem také ještě velikonoční travičku nebo v obýváku opadávající stromeček?
  • Estetické
Do této kategorie spadají předměty s určitou vizuální, emoční či vzpomínkovou hodnotou. Může jít o dárky, suvenýry, symbolické věci, tedy zkrátka to, co je blízké srdci. Patří sem zároveň i předměty, které mají jediný účel – krásně vypadat.

Právě poslední kategorie je zřejmě nejdůležitější. Dekorace této povahy nemají žádnou předepsanou podobu, jak mají vypadat. A proto se na nich nejvíc odráží naše osobnost, vkus i životní styl. Je to stejné jako u outfitu. Ten si sestavíte sami přesně tak, jak se nejlépe cítíte. Zároveň váš výběr hodně napovídá ostatním, kdo jste a co si myslíte. Díky estetickým doplňkům vložíte svou osobnost do vašeho domova, protože ony samy beze slov říkají, kdo jste.

5 nápadů, jak vybavit nové bydlení

Zrovna se stěhujete do nového a máte chuť tuhle životní změnu využít naplno? Nechat staré za sebou a otevřít se novému? Nebo jen chcete změnu a toužíte se obklopit věcmi, které hladí po duši? Podívejte se na naše jednoduché rady a naplňte svůj domov věcmi, které se vám líbí, nejen těmi, které potřebujete.

1. Vyčkávat a plánovat

Je přirozené, že s prvním nadšením a chutí chceme mít všechno ideálně hned. Nejraději bychom nakoupili, co jen jde, protože se prostě nemůžeme dočkat. Ačkoli to zní jako když se kazí legrace, vyplatí se počkat. Počkat na to, až zjistíte, jak chcete nový prostor využít, jaké doplňky vlastně hledáte, v jaké barvě a v jakém materiálu. Zpravidla platí to, že čím víc o dané věci přemýšlíte, o to silnější si k ní nakonec vytvoříte vztah. Pavlína Vejmolová, specialista na wellbeing ve VITOM realitním ekosystému, radí:

„Pokud jste ve fázi zařizování, doporučuji nákupy vybavení pečlivě zvažovat. Začněte od těch největších kousků, jako jsou skříně, postel nebo kuchyň, a s časovým odstupem postupně vybavujte interiér až k těm nejmenším detailům.”

2. Pozorování

Krok, ke kterému se dostanete, až když úspěšně splníte předchozí bod, je pozorování. Nejen samotného prostoru či interiéru, ale i vašeho chování v něm. Kam si odkládáte klíče od auta a kam klíče od domu? Nebouchnete se o stínidlo lampy pokaždé, kdy vstanete od stolu? Nebude se vám utěrka na nádobí hledat špatně, když ji strčíte do nejzazší přihrádky? Nezakopnete o stoličku v chodbě, až si v noci půjdete pro sklenici vody? Nad tím vším je třeba přemýšlet. Jakmile odpozorujete vaše zvyky, zařizování půjde lépe, protože budete mít daleko konkrétnější představu, co má daná věc splňovat.

3. Vision board

V současnosti poměrně rozšířený trend na internetu, který se dá směle využít i k tvorbě interiéru, a to v podstatě v každém jejím stadiu – na začátku je samozřejmě nejefektivnější. Vision board si můžete představit jako nástěnku svých vlastních vizí. Její princip je založen na zákonu přitažlivosti (law of attraction), díky kterému k sobě podvědomě přitahujete to, na co zrovna myslíte.

Je to vizuální připomínka vašich záměrů, abyste si srovnali myšlenky i představy. Jakmile si prohlédnete fotky různých interiérů vedle sebe, perfektní kombinace se časem objeví sama. Dokážete potom lépe definovat, co a jak přesně chcete.
  • Digitální alba a nástěnky
Nejlepší aplikací na tvoření sbírek fotek je Pinterest, na kterém se zároveň nachází nepřeberné množství fotek všech možných kuchyní, koupelen, zahrad nebo balkonů. Abyste měli svou vision board vždy po ruce, vytvořte si nástěnku z fotek přímo tam. Aplikace navíc umožňuje i opačné vyhledávání, tedy zadáte obrázek a ona vyhledá vše, kde se obsah dané fotky nachází. To pomůže třeba i ve chvíli, kdy řešíte, kde danou věc vůbec sehnat. Alternativou je databáze inspirativních fotek na webu Houzz nebo Google vyhledávání podle fotek.
  • Koláž do reálného interiéru
Jednoduché koláže z fotek vytvoříte ve Freeform pro Apple iOS, posloužit může jednoduše i Microsoft Word, Space.ly, Morpholio nebo online nástroj Canva. Do vlastní fotografie interiéru naskládáte vybavení podle vašich představ a pracujete s ním na fotce reálného prostoru. Později vybavení můžete různě kombinovat a porovnávat, co se k čemu hodí či nehodí. Na internetu hledejte konkrétní kousky dekorací, které by se mohly do vašeho interiéru hodit. Jednoduše můžete vybranou vázu nebo koberec (bez pozadí obrázku) vložit přímo do fotografie a zkoušet, zda je to to pravé bez toho, aniž byste předmět hned pořizovali.
  • Programy pro tvorbu vlastního interiéru
Sem patří např. program Homestyler, který si můžete stáhnout i do mobilu. Tam si nejprve vytvoříte 2D plán prostoru, který pro vás program poté převede do 3D. Následně můžete z široké knihovny dekorací vybírat a vkládat to, co vám připadá jako to pravé ořechové. Program váš návrh zpracuje a ukáže vám výslednou
realistickou vizualizaci nebo virtuální prohlídku. Vlastně budete tak trochu jako v The Sims, není to super?



Jaké doplňky nejlépe vybírat?

Můžete být sebepřipravenější, ale jakmile se do plánování pustíte, probudí se ve vás pocit bezradnosti. Co vlastně hledat? Nestresujte se, pokud nemáte v hlavě jasnou představu o tom, jak by váš interiér měl vypadat. Prostě něčím začněte a nechte tomu volný průběh. Vaše preference se budou v průběhu procesu měnit a vy zdokonalovat.

Hledejte spíše větší dekorace, logicky v menším množství, které budou v interiéru působit dominantně a podpoří celkovou atmosféru. Co potom spojuje interiéry, které se vám líbí? Jsou spíš moderní, elegantní, minimalistické, nebo naopak rustikální, starožitné, s barevnými a výraznými dekoracemi?

Dost možná už podobná kombinace napadla někoho před vámi, kdo ji pečlivě zvážil. Zhluboka se nadechněte a poslouchejte svůj vkus.

„Z vlastní zkušenosti vřele doporučujeme dekorace od brněnské firmy SKABO. Jejich doplňky používáme při vybavování našich wellbeing bytů a vždy jsme se setkali jen s pozitivní odezvou – a to jak na precizní zpracování tak originální estetičnost.”
Pavlína Vejmolová, VITOM

Firma SKABO dováží a prodává užitečné dekorace většinou v minimalistickém stylu, které si zakládají přírodních kořenech a nestydí se za ně, jak je ostatně ve směru wabi-sabi tradicí.

Interiér přírodní doplňky zútulní dodají mu vzdušnou eleganci. Drtivá většina kousků je ručně vyráběná a tedy unikátní – každý trochu jiný, s vlastní duší a vlastním příběhem. Skvělou estetiku doplňuje fakt, že produkty SKABO jsou vyráběné z přírodních materiálů, typicky ze dřeva, proutí či kamene.

Proč sáhnout po přírodních materiálech?

Venku nás sice stále obklopuje příroda, domov si s její pomocí už však zařizujeme jen málokdy. Koberce z polyesteru, PVC lino, plastové dekorace, potravinové doplňky… Přestože to není na první pohled znát, umělá hmota toho v našich životech ovlivňuje dost. Je jasné, že zcela bez ní se prostě neobejdeme, o to větší ale bychom ale měli mít motivaci k tomu, abychom si alespoň interiér domova vybavili v co největším souladu s přírodou.

Nárůst produkce a spotřeby plastů přináší řadu problémů, které je třeba řešit. Nejviditelnějším problémem je zamoření oceánů, plastová vlákna se však nachází ve vzduchu, který dýcháme i ve vodě, kterou pijeme. Voda a vítr z nich totiž mechanicky uvolňují mikročástečky, které polykají ryby a zvířata a kvůli potravnímu řetězci se nakonec dostanou i k lidem.

Co se týče soužití s plasty, relativně bezproblémové jsou ty obalové, hlavně PET, polyetylen a polypropylen. Je ale pravda, že i na ty je třeba dávat pozor, pokud je vystavujete velkému teplu. Působením kyslíku a tepla se totiž řetězce polymerů rozkládají a jídlo či pití v plastovém obalu kontaminují. To platí už pro samotné zpracování a výrobu plastů – ta totiž probíhá za vysokých teplot, kdy se z plastů uvolňují další nežádoucí látky.

VĚDĚLI JSTE, ŽE více než polovina plastů byla vyrobena až po roce 2000? Jejich spotřeba se od 60. let 20. století zdvacetinásobila.

Řada jiných plastů však obsahuje škodlivé chemické látky, z nichž mnohé jsou toxické pro člověka i životní prostředí. V životním prostředí se nerozkládají, naopak se ukládají v živých organismech. Během používání se z plastových produktů uvolňují různé látky, a to někdy i během recyklace a z recyklovaných produktů. Mezi problematické plasty řadíme právě PVC nebo třeba stavební polystyren, ty nepatří ani do kontejnerů na tříděný odpad.




To všechno jsou důvody, proč milujeme přírodní materiály a produkty z nich. SKABO tuto filozofii sdílí, a proto společně volíme do bydlení přírodu – v jakékoli podobě. Vybrat si můžete např. ručně vyrobený koberec z mořské trávy, dřevěnou vintage stoličku nebo třeba svícen z přírodního pískovce. Mrkněte po nich na skabo.cz.

Pro klienty VITOM realitního ekosystému máme speciální slevu 10 % na e-shopu skabo.cz. Stačí v košíku zadat kód VITOM10.

Z této spolupráce máme obrovskou radost, protože díky ní můžeme naplňovat naše hodnoty a pomáhat tak ve vytváření lepšího a udržitelnějšího bydlení pro vás. V tom vidíme ten největší smysl.

V případě, že byste se o firmě SKABO či krásných kouscích v její nabídce chtěli dozvědět víc, obraťte se na Zuzanu Oberšlíkovou. Ta stojí v čele firmy a s radostí vám povypráví o každém z těchto dokonale nedokonalé kousků nábytku. Navíc vám pomůže vybrat ty pravé pro zabydlení vašeho domova.

Zuzana Oberšlíková
obchod@skabo.cz
+420 776 668 966
www.skabo.cz